Ambasadorul Israelului vine la Şimleu Silvaniei

 

Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, va participa, în 27 ianuarie la Şimleu Silvaniei, la festivităţile organizate de administraţia locală şi de Muzeul Memorial al Holocaustului din România pentru marcarea Zilei Internaţionale a Holocaustului. „Excelenţa sa Dan Ben-Eliezer a confirmat prezenţa sa la eveniment ne-a fost confirmată, sperăm să nu se întâmple nimic neprevăzut care să facă imposibilă vizita la Şimleu”, a spus primarul Septimiu Ţurcaş, făcând referire la faptul că, anul trecut, deşi era aşteptat la Şimleu Silvaniei, ambasadorul nu a putut ajunge întrucât toate zborurile de pe Aeroportul Henry Coandă din Bucureşti au fost anulate din cauza ceţii.

Potrivit sursei citate, Ziua Internaţională a Holocaustului va fi marcată în perioada 25 – 27 ianuarie, aceasta fiind cea de-a treia ediţie a manifestărilor organizate la Şimleu Silvaniei. „Ce aducem nou la această ediţie este faptul că, în memoria victimelor Holocaustului, în Parcul Central din oraş va fi plantat un Copac memorial”, a spus edilul. Copacul va avea, de altfel, o dublă semnificaţie, întrucât va însemna şi Tubishvatul – adică începerea Anului Nou al Pomilor în tradiţia ebraică, sărbătoare fixată în calendarul evreiesc pentru data de 25 ianuarie.

Directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din România, Daniel Stejeran, a declarat, că manifestările programate pentru marcarea Zilei Internaţionale a Holocaustului vor include ritualuri şi rugăciuni de comemorare, numite în tradiţia ebraică izkor, care vor avea loc la Sinagoga din oraş. De asemenea, sunt programate discuţii despre fenomenul Holocaustului, dar şi o piesă de teatru, pusă în scenă de copiii din oraş, pe aceeaşi temă. „Totodată, vom avea ritualuri de Shabbat, cea mai mare sărbătoare a săptămânii, conform tradiţiei ebraice. Shabbatul începe vineri la apus şi durează până sâmbătă la apusul soarelui. Evreii serbează Shabbatul printr-o rugăciune specifică, Kabbalat Shabbat, după care se servesc bucate tradiţionale”, a declarat Daniel Stejeran.

La toate aceste festivităţi va lua parte şi o delegaţie din Israel, formată din 16 elevi şi două cadre didactice de la Liceul Brener din oraşul Petach-Tigva, cu care este înfrăţit Şimleu Silvaniei. „Liceul Brener se va înfrăţi cu Colegiul Naţional <<Simion Bărnuţiu>> din Şimleu Silvaniei, urmând ca între cele două unităţi de învăţământ să existe proiecte de colaborare şi schimburi de experienţă”, a declarat Daniel Stejeran.

Marcarea Zilei Internaţionale a Holocaustului a devenit în ultimii ani o tradiţie pentru Şimleu Silvaniei, întrucât aici se află unicul Muzeu Memorial al Holocaustului din România, în Bucureşti şi Iaşi existând deschise doar puncte muzeale ori secţii dedicate acestei teme.

Tot din acest motiv, Şimleu Silvaniei a primit în 2 ani consecutiv vizita ambasadorului Israelului în România: în 2009, fostul ambasador al acestui stat în România, David Oren, a făcut o vizită la Şimleu Silvaniei pentru a vizita Muzeul Memorial al Holocaustului, iar în 2010, actualul ambasador Dan Ben-Eliezer a participat la manifestările organizate de Muzeul respectiv şi de administraţia locală pentru marcarea Zilei Internaţionale a Holocaustului.

În 2010, Şimleu Silvaniei s-a înfrăţit cu oraşul israelian Petach Tikva.

Înaintea celui de-al doilea război mondial, Şimleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Sălaj (după cea de la Carei, care era inclus în Sălaj, n.r.), numărând circa 3.000 de persoane. Aproape toţi evreii au fost fost deportaţi, însă, de trupele horthyste în Ghetoul Cehei şi de acolo la Auschwitz.

5 Thoughts to “Ambasadorul Israelului vine la Şimleu Silvaniei”

  1. moise

    nu ca ma intereseaza foarte tare dar renovarea cel putin exterioara a sinagogii lasa mult de dorit sper sa o redeschida spre vizitare, asa mai aud oameni de Simleu Silvaniei

  2. Anonymus

    spre o rectificare a articolului: deportarea evreilor din Ardealul de Nord a avut loc dupa martie 1944, odata cu debarcarea lui Horthy de la carma Ungariei si instaurarea guvernului fascist al lui Szallasi Ferenc – fuhrerul Ungariei. Horthy s-a opus deportarii. Ca atare, evreii nu au uitat acest lucru si dupa razboi i-au cumparat un castel in Portugalia, unde guvernatorul a si murit de batranete in 1957. (sursa:Muzeul Holocaustului din Washington-SUA)

  3. Zălăuan

    Dar oare de unde sunt banii cu care s-a restaurat sinagoga din Şimleu ?
    Nu cumva s-a luat din banii adunaţi de primărie de la contribuabililor români şi unguri ?
    Întreb şi eu.

  4. Anonim

    Nu ma mir ca esti zalauan:)))

  5. Simleuan

    D-l „zalauan” banii au fost donati de un evreu din SUA care este medic dentist de succes in New York e vorba de 100. 000 euro asa ca banii contribuabililor sunt la primarie ….

Leave a Comment